Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2881

Noi Decizii ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române - februarie 2016

Biroul de Presă al Patriarhiei Române
Tags: canonizare; sinod panortodox; misiune;
Noi Decizii ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române - februarie 2016

 

În ziua de 25 februarie 2016, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit în şedinţă de lucru la Reşedinţa patriarhală. 

Dintre hotărârile luate de Sfântul Sinod menţionăm:

1. A aprobat canonizarea cuvioşilor Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stânişoara, judeţul Vâlcea, cu ziua de pomenire 3 septembrie şi a cuvioşilor Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu, cu ziua de pomenire 5 octombrie;

2. A reafirmat importanţa patrimoniului cultural religios şi obligaţia conservării, consolidării şi restaurării bisericilor monumente istorice, precum şi necesitatea continuării lucrărilor începute de construire a unor lăcaşuri de cult, deşi sprijinul statului în acest sens s-a diminuat în mod îngrijorător;

3. A stabilit etapele de pregătire a Întrunirii internaţionale a tineretului ortodox, care va avea loc la Bucureşti, în perioada 1 - 4 septembrie 2016, eveniment organizat de Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor;

4. A acordat binecuvântare unui grup de jurişti ortodocşi români pentru înfiinţarea Asociaţiei juriştilor ortodocşi, cu scopul apărării şi susţinerii instituţiei Bisericii şi a activităţilor ei în societate;

5. A instituit bursa de merit Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul pentru elevi şi studenţi cu rezultate şcolare deosebite, dar care aparţin unor familii cu venituri reduse;

6. A luat act cu apreciere de activitatea pastorală a ierarhilor din afara graniţelor ţării în anul 2015, cu perspectiva înfiinţării unor noi unităţi bisericeşti;

7. A stabilit criteriile de selectare a membrilor delegaţiei Bisericii Ortodoxe Române la Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, care se va desfăşura la Academia Ortodoxă din Chania, Creta, în perioada 18-27 iunie 2016. (Sursa: Biroul de Presă al Patriarhiei Române)

Ședință de lucru a Sfântului Sinod al BOR

La Reşedinţa Patriarhală s-a desfășurat joi, 25 februarie 2016, şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Întrunirea s-a desfășurat sub preşedinţia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României.

Canonizarea a patru cuvioşi români

În deschiderea lucrărilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a anunţat că, în cadrul şedinţei de astăzi, cuvioșii Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu, precum şi cuvioșii Neofit și Meletie de la Mănăstirea Stănișoara, din Arhiepiscopia Râmnicului, vor fi trecuţi în rândul sfinţilor.  

„Este o bucurie mare pentru că aceşti sfinţi cuvioşi nevoitori au sfinţit cu rugăciunile şi nevoinţele lor pământul Ţării Româneşti în aceea zonă”, a subliniat Patriarhul României.

Proclamarea canonizării va avea loc la Râmnic, în luna septembrie 2016.

Educația religioasă a tineretului creștin ortodox

Un alt subiect aflat pe ordinea de zi este Educația religioasă a tineretului creștin ortodox.  

„Acest aspect se reflectă şi în preocuparea permanentă a Patriarhiei şi a Sfântului Sinod de a îmbunătăţi programele, manualele şi abordarea pastorală a tinerilor”, a precizat Preafericirea Sa.

Atenție specială îndreptată către diaspora română

„O atenție specială va fi îndreptată spre diaspora română căreia”, a spus Patriarhul României, „trebuie acordată o responsabilitate deosebită”.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mărturisit că există „perspective de înfiinţare de noi Eparhii în Occident” şi a evidenţiat faptul că diaspora românească, „fenomen nou în forma aceasta atât de numeroasă”, are multe repercusiuni negative în ţară deoarece „numărul înmormântărilor este mai mare decât numărul botezurilor, pe când în diaspora numărul botezurilor este de trei ori mai mare decât numărul înmormântărilor, pentru că acolo majoritatea sunt tineri”.

***

Sfântul Sinod este cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române, în toate domeniile ei de activitate și este compus din toți ierarhii în funcție. (Sursa: Biroul de Presă al Patriarhiei Române)

 

26-02-2016
Citeste si:De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu