(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Tema luniiNr. vizualizari: 4668

Acțiunea de strângere de semnături pentru organizarea unui referendum național în vederea revizuirii Constituției României

Cristina Roman
Tags: referendum; Constituţia; homosexualitate; familie;
Acțiunea de strângere de semnături pentru organizarea unui referendum național în vederea revizuirii Constituției României

Acțiunea de strângere de semnături pentru organizarea unui referendum național în vederea revizuirii Constituției României este susținută de Biserica Ortodoxă Română. Inițiativa cetățenească aparține Asociației Părinți pentru Ora de Religie și Coaliției pentru Familie și se desfășoară în aceste zile în toată țara cu sprijinul ierarhilor și preoților ortodocși. Inițiativa are ca scop modificarea alineatului 1 al articolului 48 din Constituția României. În forma actuală acest alineat prevede: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți". Se dorește prin această acțiune înlocuirea termenului actual de "soți", cu formula precisă "un bărbat și o femeie"Organizarea acestui referendum devine stringentă după ce un bastion puternic al Ortodoxiei a căzut: pe 23 decembrie Parlamentul Greciei a adoptat legalizarea uniunilor civile între persoane de același sex, atribuindu-le aceleași drepturi ca și în cazul cuplurilor heterosexuale, mai puțin adopția de copii. Strângerea de semnături vine și în contextul în care alte 15 state din Europa permit căsătoriile între persoanele de acelaşi sexȘi la noi în țară secular umaniștii introduc periodic pe ordinea de zi a Parlamentului o astfel de propunere legislativă. Din fericire, toate aceste demersuri au fost pănâ acum sortite eșecului. Presiunea este însă din ce în ce mai mare, iar lipsa mobilizării întregii societăți românești și în mod deosebit a creștinilor ortodocși poate fi interpretată ca o acceptare tăcută a așa-zilelor drepturi ale minorităților sexuale. 

Pentru ca revizuirea constituțională să aibă succes, inițiatorii trebuie să strângă minim 500.000 de semnături, în termen de 6 luni, de la cetățeni cu drept de vot, împărțiți în minim jumătate din județele țării, cel puțin 20.000 de semnături de fiecare județ. Depunerea dosarului și a semnăturilor la Parlament trebuie făcută până pe 24 mai 2016.

UPDATE: Până la data de 21 inuarie 2015, voluntarii asociației "Coaliția pentru Familie" au adunat 825.000 de semnaturi în favoarea proiectului de lege pentru revizuirea Constituției  a anunțat într-o conferință de presă, președintele comitetului de inițiativă, Mihai Gheorghiu, potrivit Agerpres.

Reacții și opinii ale reprezentanților BOR

Pe site-ul oficial al Patriarhiei Române a apărut un comunicat prin care este reiterată pledoaria Preafericitului Patriarh Daniel pentru sprijinirea și apărarea familiei tradiționale formată din bărbat și femeie, iar la nivel eparhial, prin mijloacele pastorale avute la dispoziție, credincioșii sunt rugați să dea curs cererii de strângere de semnături. Cel mai probabil, subiectul va fi discutat și în Ședința Sinodului BOR din luna ianuarie 2016, urmând a fi emis un comunicat de presă oficial.

UPDATE 15 ian.: În comunicatul de presă al BOR se arată că Sfântul Sinod a luat act cu apreciere de iniţiativa cetăţenească pentru amendarea articolului 48 din Constituţia României în sensul precizării că familia este constituită prin căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie. Această iniţiativă a mirenilor aparţinând mai multor culte este sprijinită de Biserica Ortodoxă Română, pentru că exprimă învăţătura acesteia despre familie, precum şi poziţia sa constantă din punct de vedere juridic.

ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului a făcut un apel în timpul Slujbei de Crăciun, pentru strângerea de semnături care să aibă ca efect modificarea Constituției. ”Este o iniţiaţivă civică pe care fraţii noştrii care iubesc familia creştină ar dori să le-o prezinte celor care conduc destinele acestui neam şi să scrie acolo în Constituţie că familia creştină are la bază codul familiei din Sfânta Scriptură – familia este tocmită după rânduiala lui Dumnezeu – bărbat şi femeie. De aceea, dacă veţi găsi tineri studenţi care o să vă roage să semnaţi, vă îndemn cu încredere pentru că, dacă nu mă înşel, nu ştiu dacă nu săptămâna trecută, nu ştiu dacă nu Grecia, a fost îngenunchiată în sensul acesta... Dumnezeu, prin întruparea sa şi prin înviere, ne-a arătat că nu doreşte ca pământul să fie cel mai mare cimitir antropologic din univers. Dumnezeu vrea ca acest pământ atât de minunat să fie locul bucuriei sale”.

ÎPS Irineu al Olteniei ne învață să facem o deosebire clară: "Drepturile omului nu sunt rupte din dreptul natural al omului. De aceea spuneam că nu trebuie să privim dreptul prin prisma sociologicului, ci trebuie să îl privim în identitatea lui, chiar dacă unii azi spun că dreptul natural a fost deja trecut și este expirat... Și dacă Dumnezeu ne-a creat pe noi, de ce oare nu ne referim când privim drepturile noastre în oglinda lui Dumnezeu sau de ce nu Îl vedem pe Dumnezeu oglindit în drepturile noastre? De altfel, Drepturile omului, după originea lor și după forma lor de redactare, sunt din Sfânta Scriptură... Nu condamnă nimeni pe cineva pentru viața lui personală, pentru că noi nu suntem Dumnezeu și numai Dumnezeu ne judecă pentru patimile noastre, slăbiciunile noastre, dar cum este posibil, vorbind despre raționalitatea drepturilor omului, să iei ca bază o slăbiciune a omului?Întrebare! De ce trebuie să luăm noi ca bază o slăbiciune a omului și să facem din ea un drept recunoscut al bietului om?"

Preotul Marian Timofte, vicarul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei„Susținem adunarea de semnături pentru organizarea unui referendum. Nu discriminăm pe nimeni, înclinații ale cuplurilor de același gen au fost dintotdeauna în istoria omenirii, dar niciodată nu au fost reglementate în mod legal.”

Vasile Bănescu – purtător de cuvânt Patriarhia Română: „Întreaga morală creştină dar şi cea veterotestamentară se fundamentează pe câteva lucruri esenţiale. Familia creştină este o instituţie creată de Dumnezeu însuşi, care a creat bărbat şi femeie, nu bărbat şi bărbat.

Modul de lucru pentru strângerea de semnături

Redăm mai jos argumentația și modul de lucru pentru strângerea de semnături, îndemnând totodată pe cititorii Revistei să răspundă favorabil acestui demers. Este momentul să demonstrăm că nu suntem creștin-ortodocși doar la recensământ și în sondaje, să ne amintim că vom da seama în fața Judecății lui Dumnezeu ca neam și pentru această decizie. Așadar, vă îndemnăm să semnați, să participați la vot la referedum și să îi convingeți și pe alții să o facă. Menționăm că inițiativa poate fi susținută fie prin acceptul de a semna pe listele disponibile în parohii, dar și urmând pașii enumerați accesând acest link.

Potrivit învățăturii creștine despre familie, unirea dintre un bărbat și o femeie este cea binecuvântată de Dumnezeu, cea care constituie nucleul societății și cea în care se pot crește sănătos copiii. Tendințele seculare de recunoaștere a căsătoriei între persoane de același sex contravin învățăturii și moralei creștine, reprezentând un pericol și un atentat la ființa familiei și a întregii umanități.

APOR (Asociația Părinți pentru Ora de Religie) și Coaliția pentru Familie (www.coalitiapentrufamilie.ro) demarează acțiunea de strângere de semnături pentru organizarea unui referendum național în vederea modificării alineatului 1 al articolului 48 din Constituția României. În forma actuală acest alineat prevede: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți". Se dorește prin această acțiune înlocuirea termenului actual de "soți", cu formula precisă "un bărbat și o femeie".

Acțiunea de strângere de semnături în vederea organizării referendumului pe problema sus-numită este organizată în temeiul inițiativei cetățenești înregistrată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 883/25.11.2015 și se desfășoară după metodologia prevăzută de lege.

Modul de desfășurare al acțiunii de strângere de semnături, pornind de la etapa actuală:

  1. Primirea împuternicirilor scrise, individuale, de a Comitetul de Inițiativă Național Central (CINC)
  2. Organizarea unui seminar de instruire pentru procedura de strângere de semnături și validarea acestora la Primării
  3. Trimiterea către Primar a scrisorii de informare
  4. Strângerea semnăturilor (+alcătuirea listei de susținători) – 30 de zile
  5. Trimiterea cererii și a dosarului cu semnături spre validare, la primărie. Aceasta dispune de operioadă legală de 15 zile pentru a valida calitatea de cetățean cu drept de vot și a domiciliului susținătorilor
  6. Ridicarea dosarelor validate de la primărie și trimiterea acestora spre protopopiate. Protopopiatele le vor trimite înapoi la Centrul Eparhial
  7. Trimiterea dosarelor la CINC, la București, iar apoi trimiterea acestora la Curtea Constituțională.

Situația din Grecia: reacții. Amenințarea la adresa României

Într-un comentariu al siteului Cuvântului Ortodox, se arată: Pentru a-și valida mandatul de a rupe Memorandumul impus de Troica, Tsipras a recurs la referendum și alegeri anticipate, cerând poporului susținere în confruntarea cu Troica. Referendumul a stârnit un scandal uriaș, pentru cine mai ține minte, sîși un baraj mediatic infernal împotriva grecilor și a conducătorilor politici. Ce s-a mai intamplat între timp? Tsipras, legitimat de referendum și alegeri anticipate, a lăsat baltă răfuiala cu Troica, a început să reia aceleași reforme ale austerității și, în loc să rupă Memorandumul, a impus… uniunile civile homosexuale. (Nota noastră: Tsipras nu este căsătorit religios, iar cei doi copii ai săi nu sunt botezați). Și încă într-un stil de demagog de stânga neoliberal de ultimă generație: cerând iertare homosexualilor, în numele grecilor, pentru nedreptățile la care ar fi fost supuși. 

Cu alte cuvinte, Tsipras a reuș it să trădeze votul popular în chestiunea datoriilor, în schimb a impus o decizie aCEDO – căsătoria civilă homosexuală – fără a se mai obosi, de aceasta dată, să ceară și părerea poporului. 

Proiectul a fost votat în Parlament în ciuda pozițiilor vehemente luate de reprezentanți ai Ortodoxiei grecești și nu numai.

Astfel, mănăstirile din Sfântul Munte Athos au cerut Ministrului Justiției, inițiatorul legii, să amâne votul, observând că ziua programată era chiar în apropierea Crăciunului (22 decembrie) și reclamând faptul că echivalarea uniunilor homosexuale este în flagrantă contradicție cu tradițiile poporului grec.

Mitropolitul Nicolae de Fthiotida l-a criticat pe premierul grec, considerând că acesta a aruncat Evanghelia la gunoi și a prezentat păcatul drept virtute. 

Mitropolitul Pavel de Siatista, în schimb, s-a întrebat daca nu cumva este în pregatire un pogrom împotriva oricărui cetățean care își va exercita dreptul de a vedea DIFERENȚA între tipurile de relații inter-umane. Astfel, Mitropolitul Pavel s-a referit la propaganda ”homofobiei”, observând că termenul ”homofobie” inlocuieste cuvintele bine, rău, păcat, puritate, virtute și viciu, precum și toate celelalte cuvinte care ar fi periculoase pentru că duc la discriminare.  

Mitropolitul a demascat de asemenea, sofismul acestui termen, de vreme ce respingerea unui stil de viață este asimilataă cu cultivarea urii. În plus, ierarhul a evocat critica pe care un reprezentant al Partidului Comunist grec, care a sugerat că o eventualitate de a ocoli condamnarea CEDO ar fi fost eliminarea legii privind parteneriatele civile. Reamintim că discursul autorităților grecesti a fost ca adoptarea căsătoriilor civile homosexuale este inevitabilă din cauza unei condamnări la CEDO.

Mitropolitul Serafim al Pireului a criticat, la randul sau, decizia Parlamentului, declarand, in cadrul unei emisiuni TV, ca presiunea pentru casatorii homosexuale provine din SUA si din partea miliardarului G. Soros, fiind menite distrugerii ortodoxiei din Europa. Mitropolitul a mai adaugat ca Biserica are tot dreptul sa intervina in viata publica in ceea ce priveste chestiunile morale. 

Într-un editorial pentru Active News, Iulian Capsali concluzionează: Este un punct nodal din agenda ideologică a Noii Ordini Mondiale, care și-a făcut din distrugerea Familiei naturale un țel demonic, urmărit în toată lumea, pas cu pas. Mă gândesc imediat și la Irlanda, țară catolică insulară și tradiționalistă, unde nu parteneriatele, ci "căsătoriile" homosexuale au fost validate prin... referendum național. Sigur, au fost folosite sume enorme de bani in propagandă si manipulare de către organizații cu sediul în SUA, experți în psihologie și sociologie (s-a speculat inclusiv mândria națională în raport de adversitate cu Imperiul Britanic, veșnicul "dușman", cel care a legiferat fără consultare populară aceeași lege - nota bene,prin "conservatorii" lui Cameron!), în marketing și publicitate, precum și o presă înregimentată prin mogulii media la programul Revoluției Gay.

Din această perspectivă, pentru România, anul care vine este unul crucial. Lansarea unei inițiative civice de modificare a Constituției și stipularea expresă în legea fundamentală a țării că familia este formată din bărbat și femeie, care va trebui să fie semnată de peste 500.000 de români, poate să stopeze acest val ideologic devastator susținut de Hegemon prin ambasada LGBT și prin ong-urile generic numite "Soros".

După sărbători, va trebui să ne apucăm serios de treabă. Și asta în ciuda asaltului la care este și va fi supusă Biserica Ortodoxă, ultima redută a rezistenței ființei naționale în fața celor care își doresc nu numai banii cetățeanului, dar și sufletul persoanei.

Adică cei care vor Puterea absolută.

Să nu fie!

 

sursa foto: coalitiapentrufamilie.ro

11-01-2016
Citeste si:De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu
Truta Onoriu - 11-02-2016:

in calitate de urmasi ai apostolilor ierarhii nostri ar trebui sa indrazneasca mai mult . Inaintasii lor au mers pana la sacrificiu pentru credinta. Cum adica sustin dar nu se implica? ( Va rog sa ma iertati dar nu mai inteleg) CE FACE BISERICA LUPTATOARE?

 

 

 

agaton - 11-02-2016:

Pai se implica din moment ce semnaturile sunt adunate mai ales prin biserici, preotii find coordonatori. Iar daca initiativa este a mirenilor, nr.semnaturilor s-ar injumatati daca Biserica ar avea inca o initiativa in paralel. Si e chiar bine asa, ca sa vada si statul si UE ca mirenii/credinciosii sunt cei care decid in momentele critice si ca, de fapt (si) ei sunt Biserica. Eu altceva astept: sa vad acordata crucea patriarhala si alte distinctii, dar mai ales sprijin si celor care zidesc suflete (cum se sprijina acum aceasta initiativa, dar cu o floare nu se face primavara), nu numai politicienilor si oamenilor de afaceri care doneaza pentru zidit biserici, lucru necesar, dar nu si suficient.