(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 1864

Ştiri interne (RO) - noiembrie 2015

Tags: ;
  • România, pusă de ISIS pe lista celor 60 de ţări din „coaliţia diavolilor”.

O inregistrare video a fost difuzată de Centrul Media Al-Hayat al grupării Stat Islamic. ISIS ameninţă "coaliţia diavolilor", din care fac parte 60 de ţări (vezi cele 60 de steaguri din film), printre care şi România, Republica Moldova, Ucraina, Bosnia-Herţegovina, Malta, Elveţia şi Israelul, Marea Britanie, Statele Unite, Japonia, Canada, Franţa şi Australia (sunt filmate cele 60 de steaguri).

"Iată coaliţia diavolilor, la care se alătură Iranul, Turcia şi Rusia", afirmă vocea din înregistrare. (www.gandul.info)

  • Musulmanii din România cer închiderea moscheilor în care „se propagă fundamentalismul”

“Muftiatul Cultului Musulman din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani şi Uniunea Democrată Turcă solicită autorităţilor române ca în această perioada tensionată la nivel internaţional să acorde o mai mare atenţie problemelor cu care se confruntă şi comunitatea musulmană din România şi care odată scăpate de sub control ar putea avea repercusiuni asupra întregii societăţi. Este vorba despre existenţa, pe teritoriul României, a lăcaşurilor de cult musulman în care se propagă idei religioase necunoscute, lăcaşuri care nu au avizul Muftiatului Cultului Musulman din România. Despre existenţa lor şi despre pericolul pe care acestea îl prezintă, noi, reprezentanţii celor trei instituţii, am atras atenţia şi în cadrul unei întâlniri pe care am avut-o la începutul anului cu parlamentarii constănţeni”.

“Pentru o gestionare cât mai eficientă a acestei probleme considerăm că trebuie urmat modelul din Marea Britanie, acolo unde lăcaşurile în care se propagă fundamentalismul sunt închise. De asemenea, solicităm din nou public reglementarea legislativă a înfiinţării şi funcţionării lăcaşurilor de cult cu precădere a celor islamice. Considerăm că orice lăcaş de cult, indiferent de confesiune, trebuie să fie avizat de cultul căruia îi aparţine şi de alte instituţii abilitate ale statului”.

„Personalul care oficiază slujbe ar trebui să fie avizat atât de cultul căruia îi aparţine, cât şi de Ministerul Educaţiei. Astfel, vom evita situaţiile în care anumiţi cetăţeni străini sau români îşi asumă statutul de reprezentanţi ai comunităţii musulmane, vorbesc în numele acesteia şi oficiază slujbe, ignorând instituţiile abilitate ale statului român. Departe de noi gândul de a crea panică sau de a ne evidenţia în vreun fel în spaţiul public în această perioadă şi aşa destul de agitată. Cu toate acestea, ne vedem obligaţi să semnalăm aceste derapaje pentru a nu ajunge în situaţii similare celei din Franţa. Nu vrem ca asupra unor comunităţi istorice, precum cea turcă şi tătară din România, care şi-au câştigat un respect deosebit în România şi care sunt parte a mozaicului etnic dobrogean, să planeze suspiciuni sau, mai rău, să fie marginalizate şi chiar stigmatizate”.

“Profităm de această ocazie pentru a face un apel la cultele recunoscute oficial şi la autorităţile administraţiei publice locale să ne ajute să identificăm toate lăcaşurile de cult islamic existente pe teritoriul României. Orice alte voci care vin cu diferite opinii privind strategia de promovare a Religiei Islamice pe teritoriul României nu numai că nu sunt avizate, dar nu au nici studiile de specialitate în domeniul teologiei islamice, iar cel mai grav fapt este că nu îşi vor asuma eşecul în cazul unui eveniment similar cu cel din Franţa”.

  • Îndemn la fidelitate față de Hristos și de Biserica Sa

În contextul societății de azi, marcată de secularizare, incertitudine și lipsă de ideal mobilizator, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, subliniază importanța misiunii Bisericii, care trebuie să armonizeze cuvântul predicii și al catehezei cu lucrarea caritabilă (filantropică), prin ajutorare concretă, prezență activă și consolatoare în mijlocul oamenilor.

 De asemenea, Patriarhul României semnalează necesitatea coresponsabilității și cooperării clericilor și laicilor în misiunea dinamică a Bisericii. Acestea pot fi susținute astăzi prin mijloace moderne de comunicare – televiziune, radio, rețele de socializare, presă scrisă și on-line – instrumente prin care lucrarea Bisericii poate ajunge la cei care nu cunosc sau au uitat bucuria comuniunii în iubirea lui Dumnezeu.

 Deși societatea secularizată de astăzi este mai mult critică decât îngăduitoare cu slujitorii Bisericii, cerând ca Biserica să ajute cât mai mult societatea, chiar dacă societatea secularizată nu o ajută, la rândul ei, ci adesea prezintă ostilitate față de Biserică, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel îndeamnă clericii și credincioșii ortodocși la fidelitate față de Hristos și Biserica Sa. Preafericirea Sa menționează că unii dintre cei care sunt tulburați sau dezorientați astăzi se vor schimba în bine, mai ales când vor găsi la slujitorii și credincioșii Bisericii pacea și bucuria sufletească dăruite lor de Hristos.

 În fața provocărilor contemporane legate de fenomenul secularizării, al migrației și al violențelor de tot felul care generează emoții și atitudini diferite (pro și contra) față de Biserică, în calitate de slujitori ai Mântuitorului Iisus Hristos în mijlocul oamenilor, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române îndeamnă clericii și credincioșii să recurgă cu precădere la modelele duhovnicești reprezentate de Sfinții Părinți ai Bisericii și de părinții duhovnicești români care au trecut prin multe încercări și necazuri, dar, prin rugăciune și răbdare, înțelepciune și speranță, ne-au transmis o lucrare misionară dinamică și o spiritualitate românească pașnică, vie și luminoasă. (http://basilica.ro)

  • Un nou purtător de cuvâne al Patriarhiei

Din iniţiativa Patriarhului Daniel, a fost numit un nou purtător de cuvânt al Patriarhiei: consilierul patriarhal Vasile Bănescu, cunoscut ca realizator de emisiuni la Televiziunea Trinitas (directorul Departamentului "Credinţă şi Cultură"). El intenţionează să organizeze inclusiv conferinţe de presă la care să participe şi Patriarhul BOR.

30-11-2015


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu