(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2175

Ştiri interne (RO) - octombrie 2015

Tags: ;

Secretar de stat în M.E. vrea gheişe, nu eleve

Vasile Salaru, secretar de stat in Ministerul Educatiei, si-a propus sa introduca mai multe cursuri noi pentru elevele din invatamantul preuniversitar, care sa le invete cum sa se poarta pentru a iesi in evidenta si a fi pe placul celor din jur.

Cursurile dedicate elevelor ar trebui sa le invete pe acestea cum sa mearga frumos si cum sa fie niste gazde bune, conform propunerii secretarului de stat din Ministerul Educatiei. De asemenea, tot in scoala ar trebui sa invete cum se serveste ceaiul, mai spune Vasile Salaru.

"Aceste ore de consiliere vizeaza, poate o sa radeti, poate nu, o integrare mai usoara in societate, prin atitudine, prin tinuta. Elevii nostri nu stiu sa calce pe strada. Eu as vrea sa vad o eleva de clasa a XI-a sau a XII-a mergand frumos pe tocuri, dansand vals sau tango, stiind sa fie o gazda buna, si cred ca este o latura a invatamantului romanesc, care a fost total neglijata, si care ar putea aduce aminte, sper sa nu zambiti, de trecuta educatie de pension", a declarat secretarul de stat in Ministerul Educatiei.

"Imi cer scuze daca nu m-am facut inteles, dar cred ca un baiat, cand are de brat o fata, cel putin asa e la mine, in zona Moldovei, nu cred ca il intereseaza daca fata stie educatie rutiera, ci daca stie sa mearga frumos, ca o doamna. Intr-un cuvant, pieptul in fata, dosul in spate si sa lesine baietii", spune secretarul de stat din Ministerul Educatiei.

Să îi amintim secretarului de stat că aceste lucruri le învaţă gheişele (prostituate, de regulă) şi că ele nici măcar în Japonia (ţara lor de baştină) nu mai există decât în Kyoto, iar „educaţia” lor nu se face în şcoală, ci în casele de gheişe. (Sursa: http://www.portalinvatamant.ro/articole/noutati-7/)

Relația dintre parohie și școală în viața și misiunea Bisericii din contextul actual

La București a început în 19 octombrie 2015, Congresul Internațional de Teologie Relația dintre parohie și școală în viața și misiunea Bisericii din contextul actual.

Lucrările au fost deschise de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Centrul Național pentru Formare Continuă Dumitru Stăniloae, care a rostit un cuvânt intitulat Cooperarea dintre Parohie și Școală în contextul misiunii Bisericii și al responsabilității față de generațiile viitoare:Este necesar ca școlile de teologie să dezvolte o perspectivă dinamică și credibilă pentru viața Bisericii, prin complementaritatea și cooperarea dintre mărturisire și misiune, dintre cercetare și trăire, dintre școală și parohie. Întrucât «Teolog este cel care se roagă și cel care se roagă este teolog» (Evagrie Ponticul), teologia adevărată nu poate fi ruptă de experiența eclesială, deoarece scopul teologiei este cercetarea, confirmarea şi cultivarea adevăratei comuniuni a omului cu Dumnezeu, spre a dobândi mântuirea sau viaţa veşnică. În acest sens, ca ştiinţă a comuniunii divino-umane, teologia adevărată afirmă că spaţiul propriu al acestei comuniuni este comunitatea eclesială adunată în iubirea Preasfintei Treimi prin rugăciune şi acţiune comună.Din acest motiv, intensificarea relației dintre parohie și școală în viața și în misiunea Bisericii are o relevanță deosebită în ceea ce privește învățământul religios.  

 Biserica Ortodoxă Română susține necesitatea încheierii de parteneriate între parohii și școli și îi îndeamnă pe părinți, profesori și preoți să colaboreze, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

 „Părinţii elevilor, profesorii de religie și preoții din parohii trebuie să coopereze și să urmărească același țel: educarea şi formarea copiilor pentru viață și pentru societate, dar și pentru Împărăția lui Dumnezeu, adică pentru a trăi cu demnitate în familie şi în societate, dar şi în lumina iubirii eterne a lui Dumnezeu”.

 La sesiunea de deschidere a Congresului Internațional de Teologie au mai participat Ministrul Educației, Președintele Academiei Române și rectorul Universității din București.

 Ministrul Sorin Mihai Câmpeanu a vorbit despre colaborarea dinte școală și parohie și a apreciat Proiectul Alege Școala! implementat de Patriarhia Română: „Școala și parohiile colaborează în cele mai diverse moduri și folosim acest prilej pentru a le afirma și aprecia valoarea: situații de sprijin ale familiilor cu diferite probleme sociale, suportul elevilor aflați în risc (situații de sărăcie, abandon școlar, elevi singuri sau cu părinți plecați în străinătate), realizarea unor programe extra școlare în context nonformal, realizarea unor ore și proiecte în parteneriat Școală - Biserică. Cu precădere, apreciem, așa cum mă bucur că s-a prezentat, Proiectul «Alege Școala!» desfășurat de câțiva ani buni cu consecvență de către Patriarhia Română cu finanțare europeană, drept un model de bună practică ce merită susținut și desfășurat în continuare în beneficiul elevilor”.

 Importanța legăturii dintre preot și profesor a fost evidențiată de Acad. Ionel Valentin Vlad, Președintele Academiei Române: „Pot să remarc accentul important al legăturii dintre preot, școală și profesori, în acest proces care formează sufletele unor oameni tineri, unor oameni care trebuie să intre în societatea noastră cu credință, iubire și cu speranță. Anul acesta se întâmplă ca în paralel cu anul misiuni parohiei și mănăstiri, ONU și UNESCO să-l declare an internațional al luminii ca să nu uităm că lumina are cele două aspecte: spiritual și material. La drept vorbind, se manifestă prin lumina minții, a ochilor, a sufletului și prin lumina credinței. Acestea sunt lucrurile pe care noi trebuie să le predăm și să îi învățăm pe tinerii noștri începând din clasele cele mai mici”.

 Sesiunea festivă a Congresului a fost încheiată de rectorul Universității din București, Profesorul Univ. Dr. Mircea Dumitru care a atras atenția asupra necesității păstrării unui echilibru între științele pozitiviste și celelalte componente ale culturii și civilizației umane, între care Teologia și Filozofia: „Cultivarea științei cu excluderea celorlalte componente majore ale culturii europene, îngustarea până la eliminarea totală a spațiului de existență academică legitimă pentru cunoașterea și înțelegerea valorilor umane, a subiectivității trăirilor, emoțiilor sau a gustului estetic, ne vor lăsa sărăciți și văduviți de orice acces la spiritualitatea adâncă și la tradiția multimilenară prin care suntem ceea ce suntem și am ajuns până aici în istorie”.

 Evenimentul este organizat de Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în colaborare cu Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul”, și are loc la Centrul Național pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” în perioada 19 - 20 octombrie 2015.

Conferința „Europa și creștinismul” în Episcopia Devei și Hunedoarei

Luni, 28 septembrie 2015, la invitația și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, în Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, a avut loc o conferință de excepție cu tema „Europa și creștinismul” susținută de scriitorul, filosoful și omul de cultură Horia Roman Patapievici.

Domnul Horia Roman Patapievici a încercat să prezinte publicului numeros prezent în sală un tablou contrastant între două filosofii diferite, punând în paralel civilizația chineză cu civilizația europeană, accentuând ingeniozitatea civilizației chinezești și pragmatismul civilizației europene, în care „excepția” minții grecești a generat permanent un progres în gândirea și cunoașterea europeană. Teza conferinței renumitului filosof român o constituie proclamarea creștinismului ca fundament și element de susținere a dezvoltării civilizației europene, promotorii ideii de unitate europeană fiind ei înșiși participanți activi în viața Bisericii. Paradoxal, a mai precizat domnul Horia Roman Patapievici, în momentul de față, apartenența și implicarea activă în viața Bisericii constituie un impediment în a accede în structurile de conducere ale Uniunii Europene, ceea ce trădează nu o evoluție conform principiului promotor al Uniunii, ci o involuție și o deturnare a ideii primordiale de a realiza o uniune în cadrul civilizației europene bazată pe principii de organizare și funcționare derivate din principiile de conduită morală creștină.

Manifestarea culturală susținută de domnul Horia Roman Patapievici a fost organizată de Episcopia Devei și Hunedoarei în parteneriat cu Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, ea înscriindu-se în evenimentele culturale din cadrul celei de a treia ediții a Festivalului de Toamnă „Magna Curia”, desfășurat în orașul de la poalele străvechii cetăți Deva. (Biroul mass-media al Episcopiei Devei și Hunedoarei)

28-10-2015


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu