Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 6414

Inițiativa Papei de celebrare a Sfintelor Paști la o dată comună, criticată dur de Mitropolitul Serafim de Pireu

Tags: sinod panortodox; Sfintele Paşti; erezii;
Inițiativa Papei de celebrare a Sfintelor Paști la o dată comună, criticată dur de Mitropolitul Serafim de Pireu

Mitropolitul Serafim de Pireu a criticat în termeni duri inițiativele ecumenice ale liderului Bisericii Romano-Catolice (n.n.: cea mai recentă vizează stabilirea unei date comune de celebrare a Sfintelor Paști). Declarația sa pe această temă a fost publicata de portalul grecesc Romfea. Din traducerea din limba greacă a redactorilor lonews.ro, spicuim:

"Alunecarea în ecumenism devine tot mai periculoasă. Acum, există încercări de a abroga Sfintele Canoane. Ereticii sugerează variante de distrugere a noastra! O nouă "bombă" a fost declanșata recent de Papa Francisc, care a sugerat să se stabilească o dată comună pentru sărbătorirea Paștelui pentru toți creștinii ortodocși și eretici, sugerând "să se arunce la coșul de gunoi" decretul sfânt al Primulului Sinod Ecumenic (anul 325), care a stabilit fără echivoc metoda de calcul a datei Paștilor, Sărbătoarea Sărbătorilor".

Întrebat fiind despre această propunere, Patriarhul ecumenic Bartolomeu a răspuns: "Deja de mai mult de o jumătate de secol, Biserica Ortodoxă a discutat posibilitatea unei date comune a Paștelui, Sărbătoarea Sărbătorilor. Dar, în realitate, ca parte a pregătirilor pentru organizarea Sinodului tuturor ortodocșilor, programat pentru anul viitor la Istanbul, au fost examinate diferite variante ale aspectelor științifice și liturgice. Cu toate acestea, în ultimii ani, și mai ales după căderea "cortinei de fier", anumite forțe din unele Biserici locale ortodoxe naționale, din păcate, se opun acestei idei de reformă. Dincolo de orice îndoială, acest acord de unificare a datei de celebrare a Paștelui ar fi important mai ales pentru creștinii care trăiesc în America, Europa de Vest și Oceania. Dar, nu contează dacă încurajez personal această idee sau dacă nu sunt de acord cu ea, această propunere trebuie să fie acceptată de toate Bisericile Ortodoxe autocefale, fiindcă nu putem pune în pericol unitatea lumii ortodoxe".

Mitropolitul Serafim concluzionează: "... declarațiile Patriarhul Bartolomeu sunt clare și simple. În această reformă, el vede un câștig pentru "creștinii care trăiesc în America, Europa de Vest și Oceania". Firește că nu s-a gandit sa atraga atenția Papei, către necesitatea de a reveni la regulile inspirate de Dumnezeu prin Sinodul I Ecumenic, de care șefii anteriori ai Scaunului Roman au ascultat timp de mai multe secole. În schimb, el este preocupat de "rezistența" demonstrată de unele Biserici "naționale", care insistă în respectarea regulilor Sinodului I Ecumenic!

Sanctitatea Sa Bartolomeu a fost, de asemenea, foarte franc în ceea ce privește "posibilitatea unui acord privind data celebrarii comune a Paștelui... ca parte a pregătirilor pentru Marele și Sfântul Sinod Pan-Ortodox din Constantinopol".

(Sursa: lonews.ro)

 

14-07-2015
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu