Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2043

Știri externe - septembrie 2014 (EXT)

Tags: ;

UCRAINA: Biserica Ortodoxă a Ucrainei l-a inclus pe Sfântul Ștefan cel Mare în calendarul propriu

Biserica Ortodoxă a Ucrainei l-a introdus în calendarul ortodox propriu, în rândul sfinților, pe Sfântul Ștefan cel Mare, voievod al Moldovei. În cadrul reuniunii din 16 septembrie 2014, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, întrunit sub președinția Mitropolitului de Kiev, Onufrie, a inclus în lista sfinților săi pe Sfântul Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei, cu data de cinstire pe 2/15 iulie (c.Iul). Sfântul Stefan cel Mare a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, în anul 1992. Astăzi, în unele zone din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Sfântul Ștefan cel Mare este foarte respectat de oameni, mai multe biserici fiind deja construite și închinate spre cinstirea acestuia. Sfântul Stefan cel Mare a domnit între anii 1457 și 1504 și este cunoscut pentru că a construit și a influențat construirea a zeci de biserici și mănăstiri pe întreg teritoriul Moldovei. În plus, el a câștigat victoria împotriva tătarilor și a rezistat Imperiul Otoman. Moaștele sale sunt venerate la Mănăstirea Putna, România.

IRAK: Fratele Califului Statului Islamic s-a convertit la Creștinism

Mohammed Bakr al-Baghdadi, fratele lui Abu Bakr al-Baghdadi, care este Califul auto-proclamatului Stat Islamic, s-a convertit la Creștinism, conform unui raport Al-Jazeera. Decizia a născut o reacție fără precedent din partea comunității sunnite salafiste, care a ordonat o fatwa (sentință la moarte) pe seama bărbatului, imediat ce vestea s-a răspândit în mass-media din întreaga lume musulmană. "El nu mai este fratele meu", a declarat Califul auto-proclamat, în fata mulțimii adepților săi. Abu Bakr al-Baghadi a obținut diplome și doctoratul în studii islamice la Universitatea Islamică din Bagdad și a devenit cleric al Moscheii Imam Ahmad ibn Hanbal din Samarra, la momentul invaziei conduse de SUA in Irak, în 2003. "Cu siguranță, în timpul războiului din Irak, cei doi frați au urmat căi foarte diferite, unul devenind inginer in industria petroliera, in Texas, iar celălalt, treptat, un fanatic religios proeminent", explică un analist politic in problemele Orientului Mijlociu, Jim Stern. "Cei doi bărbați, care nu si-au mai vorbit in ultimii 14 ani, nu au relativ nimic în comun", adaugă el. Mohammed Bakr al-Baghadi și familia se afla, in prezent, sub protecția Programului de Securitate a Martorilor, pornit de SUA după evenimentele din 11 septembrie. (Sursa: lonews.ro)

GRECIA: Scrisoare a Sinodului grec către Patriarhul rus pe tema importurilor

Sfântul Sinod al Bisericii Greciei a decis să trimită o scrisoare Patriarhului Kirill al Moscovei, cerându-i să vorbească cu guvernul rus cu privire la interzicerea importurilor din țările Uniunii Europene. Biserica Greaca Ortodoxa speră ca intervenția Patriarhului să convingă Guvernul Rus să permită importurile de produse agricole din Grecia. Sfântul Sinod al Bisericii Greciei, s-a întâlnit cu ocazia proiectului de lege anti-rasism elaborat de Guvernul Grec. Conform agenției Novinite, Președintele Vladimir Putin a interzis importul de produse agricole din țările care au impus sancțiuni economice Federației Ruse pornind de la  criza din Ucraina, iar producătorii greci au fost extrem de afectați de embargoul rus. (Sursa: lonews.ro)

ISRAEL: Shimon Peres propune un ONU al religiilor

Propunere surprinzătoare venită din Israel: Un “ONU al religiilor”, condus de Papa Francisc. Fostul președinte israelian Shimon Peres a declarat, în timpul vizitei sale la Vatican, că a propus crearea unui ”ONU al religiilor”, ținând cont de ineficiența actualei Organizații a Națiunilor Unite, transmite AFP. “Azi, războaiele izbucnesc în primul rând folosind pretexte religioase. Ne confruntăm cu sute și mii de organizații teroriste, care pretind că ucid în numele lui Dumnezeu”, a declarat Peres, la vârsta de 91 de ani, într-un interviu pentru revista Famiglia Cristiana. “Pentru a lupta împotriva acestor derive avem ONU. Este o instituție politică, care nu are nici armele de care dispun națiunile, nici convingerea pe care o presupune religia”, spune fostul preşedinte israelian. “Prin urmare, ținând cont de fapul că ONU este depășit, avem nevoie de o Organizație a religiilor unite, un ONU al religiilor. Ar fi cel mai bun mod de a ne opune teroriștilor care ucid în numele credinței”, a spus Peres. El a declarat că îl vede în fruntea noii organizații pe actualul Papă Francisc, considerând că, “poate pentru prima dată în istorie”, Papa este respectat și de adepții altor religii. ”Poate că este singurul lider respectat”, a completat Peres. (Sursa: cotidianul.ro)

RUSIA: Conferință internațională privind Studiul Religiei și al Cultelor Distructive

La Sankt Petersburg, în perioada 18-20 septembrie, a avut loc cea de-a 7-a "Conferință internațională privind Studiul Religiei și al Cultelor Distructive". Participanții au fost reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe din Rusia, Belarus, Ucraina, Georgia, Bulgaria, Cipru, Creta, Grecia, Polonia și România. La sesiuni și reuniuni au fost discutate modalitățile de eliberare a celor care au căzut sub influența organizațiilor totalitare. Episcopul de Karpsia, Hristofor, din Biserica Ciprului, a menționat că problema luptei împotriva sectelor, nu este nicidecum o exagerare, ci o necesitate pentru lumea modernă. Aceasta se referă, nu doar la cercul bisericesc, ci la întreaga societate. De aceea, în sală, au fost prezenți nu doar clerici, ci și oameni de știință și avocați. "Majoritatea sectelor se folosesc de pretexte. Ele sunt îndreptate către distrugerea personalității umane, dar Biserica, cu dragoste și grijă, păstrează și apără demnitatea oamenilor și îi direcționează către adevărata cale a speranței și mântuirii", a declarat Episcopul. 

Președintele Centrului de Cercetări Religioase "Sfântul ierarh mucenic Irineu de Lyon", Alexander Dvorkin, a acordat o atenție deosebită faptului că întâlnirea reflectă unitatea tuturor Bisericilor Ortodoxe în legătura cu acest aspect. "Noi nu luptăm împotriva membrilor cultelor, ci împotriva sectelor. Putem spune chiar ca luptăm pentru membrii cultelor! Din păcate, trebuie să adăugăm o notă pesimistă. Una dintre sesiunile noastre era programat sa aiba loc în Parlamentul din Sankt-Petersburg. Acordul fusese deja incheiat din luna mai. Când aceste informații, insa, au aparut publicate pe rețelele de socializare, Parlamentul din Sankt-Petersburg a fost coplesit literalmente de telefoane, scrisori și amenințări din partea membrilor unor secte. Rezultatul a fost acela că cineva s-a speriat și a anulat întâlnirea noastră. Este foarte elocvent", a spus profesorul Dvorkin. În cadrul dialogului cu reporterii, Episcopul Hristofor a dezvoltat tema pericolelor prezentate de Scientologie: "Care este problema Scientologiei? Adepții ei sunt înregistrați ca societăți, centre filosofice și anti-drog, încercând să acționeze în rândul tinerilor, izolându-i de familiile lor, de cercurile lor de prieteni. Persoanele care se luptă cu aceste secte riscă să fie persecutate, ducându-se un adevărat război împotriva lor". (Sursa: patriarhia.ru)

SERBIA: Biserica Ortodoxă Sârbă condamnă apropiata paradă gay

Biserica Ortodoxă Sârbă condamnă și se opune punerii în scenă a unei apropiate parade gay, pe care o califică drept o adunare "rușinoasa", impusă Serbiei și Belgradului. "Cum poate statul, în pragul sărăciei, să cheltuiască milioane pe o "paradă fundamental absurda", pentru a proteja "o mână de cetățeni" și pe oaspeții lor mărșăluind câteva sute de metri, în centrul Belgradului, se întreabă Biserica Ortodoxa a Serbiei. "Organizatorii unei astfel de scene și mentorii lor europeni refuză să învețe din rezultatele paradelor anterioare", subliniază Patriarhul Irineu, amintind pericolul unui astfel de eveniment, "de ambele părți". Biserica Ortodoxa Sârbă îi întreabă pe organizatori și pe participanții la parada, daca protejarea drepturilor lor private poate avea loc și se poate realiza "prin batjocorirea si ofensarea valorilor morale ale marii majorități a omenirii". Biserica a mai reproșat, de asemenea, organizatorilor, ca încearcă să impună propriul stil de viață altora, "în special copiilor nevinovați și tinerilor fără experiență", motiv al "îngrijorării părinților și profesorii lor, pe bună dreptate". (Sursa: sfaturiortodoxe.ro) 

06-09-2014


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu