Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 276

STIRI EXTERNE - Aprilie 2022

Tags: ;

REP. MOLDOVA: Misiunea Diaconia va hrăni 5.300 de persoane timp de trei ani

Cinci servicii de cantină socială din Republica Moldova vor fi asigurate timp de aproape trei ani cu 1,3 milioane de euro din fondurile Uniunii Europene. 5.300 de persoane vulnerabile social vor primi ajutor alimentar prin intermediul Băncii de Alimente a Misiunii Sociale Diaconia a Mitropoliei Basarabiei. Proiectul a fost lansat marți. Uniunea Europeană va facilita astfel îmbunătățirea și extinderea serviciilor de cantină socială. Keystone Moldova și Asociația „Concordia. Proiecte Sociale” sunt partenerii Misiunii Diaconia în acest proiect finanțat din fonduri UE și intitulat „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile”. Proiectul își propune ca prin promovarea inovației sociale să contribuie la ajustarea cadrului legal pentru serviciile de cantină socială în vederea eficientizării lor. Va fi sprijinită și dezvoltarea Băncii de Alimente ca mecanism de colectare și distribuire a surplusului alimentar, pentru a fi redirecționat către serviciile sociale. Proiectul se înscrie într-un pachet mai larg de intervenții de sprijin oferit de UE grupurilor vulnerabile din Republica Moldova în scopul reducerii nesiguranței alimentare. Misiunea Socială „Diaconia” este structură a Mitropoliei Basarabiei şi membră a Federației Filantropia a Patriarhiei Române. Este unul dintre cei mai mari prestatori de servicii sociale din Republica Moldova. - basilica

GRECIA: S-au împlinit 30 de ani de la plecarea la Domnul a Maicii Gavrilia Papaiannis

„Această maică, această femeie, a trăit cu adevărat în Hristos Domnul şi cu El! A trăit Poruncile Lui ca iubire şi nu ca nevoinţă! L-a iubit pe Domnul şi L-a văzut în orice faţă omenească și L-a slujit în orice suferind întâlnit în Cale!”, spunea despre Maica Gavrilia Papaiannis, Monahia Siluana Vlad. Majoritatea mărturiilor existente o descriu pe Gavrilia Papaiannis drept „Maica bucuriei” sau „Maica iubirii”. S-a născut la sfârşitul secolului 19, într-o familie înstărită din vechiul Constantinopol şi, în urma tragicului „schimb de populaţie” din 1923, a fost nevoită să se mute la Tesalonic. Deşi era a doua femeie admisă, în acele vremuri, la o universitate grecească, ea a ales să slujească lui Hristos şi oamenilor: înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, a plecat în Anglia pentru a studia pedologia şi psihoterapia cu doar o liră în buzunar, conform Pemptopusia.

În 1947, îşi deschide un cabinet, unde îi tratează gratuit pe cei săraci şi le dăruieşte o bună parte din banii câştigaţi de la ceilalţi pacienţi. În timpul şedinţelor, obişnuia să rostească neîncetat Rugăciunea lui Iisus, iar mulţi se vindecau prin rugăciunile sale — adesea, procedurile medicale erau doar o „acoperire” pentru acestea. După război, se întoarce în Grecia şi deschide un cabinet la Atena. Însă, în anul 1954, iubita sa mamă moare. Acesta a fost momentul unei schimbări radicale în viaţa sa. Şi-a închis cabinetul, şi-a dăruit toţi banii şi toate bunurile celor săraci, hotărâtă să vieţuiască în sărăcie desăvârşită şi, cu toate că avea deja aproape şaizeci de ani, s-a îndreptat spre India doar cu haină pe ea şi cu o Scriptură. A început să le slujească leproşilor şi săracilor din spitale şi aşramuri. După cinci ani petrecuţi în India, a trăit ca pustnică unsprezece luni în Himalaya. În 1959, intra în Mănăstirea Sfântului Lazăr din Bethania (Palestina).Patru ani mai târziu a primit schima mică prin Părintele Amfilohie (Makris) din Patmos, la Peştera Sfântului Antonie. În cele două decenii ce vor urma, Maica va alterna tăcerea din mănăstire cu un an de slujire misionară în Africa Răsăriteană şi cu alţi trei ani înapoi în India, la Uttar Prades, alături de Arhimandritul Lazăr (Moore). Părintele Sofronie de la Essex a rugat-o, tot în această perioadă, să primească stăreţia mănăstirii de maici (de la Essex), dar ea n-a acceptat – a fost una din puţinele dăţi când n-a primit chemările la slujire care o trăgeau, de fiecare dată, departe de tăcerea şi însingurarea mult-iubită. Cei din urmă treisprezece ani de viaţă i-a petrecut în Grecia natală, mai întâi într-un mic apartament din Atena, apoi într-o sihăstrie pe care a întemeiat-o în insula Leros. Acolo a primit în 1991 schima mare din mâinile Părintelui Dionisie de la Schitul athonit „Sfânta Ana”-Mică, şi a trecut la Domnul în anul următor, la data de 28 martie. Maica Gavrilia Papaiannis a lăsat un set de 40 de sfaturi duhovnicești pe care le poți citi aici.

AUSTRIA: Tot mai mulți elevi ortodocși în Austria

Elevii ortodocși din Austria sunt tot mai numeroși. Acum au la dispoziție un nou manual de Religie, elaborat de prof. Athanasios Stogianidis și Arhim. Ilias Papadopoulos sub îndrumarea unei comisii de teologi din Viena, Atena și Tesalonic. Printre ei se numără și Părintele Profesor Ioan Moga, primul teolog ortodox care a obținut abilitarea – cea mai înaltă calificare – de la Facultatea de Teologie a Universității din Viena. Manualul se intitulează Meine Glaubensreise („Călătoria mea de credință”), este rodul unei activități de doi ani și face parte dintr-o serie destinată învățământului religios confesional ortodox. Următoarea apariție din serie este programată pentru octombrie 2022.

Manualul menționat apare după o perioadă de îndelungi așteptări. În trecut, materialele folosite în predarea religiei se procurau de fiecare profesor în parte cu greutate, uneori în mod improvizat, având ca orientare programa stabilită de Inspectoratul Ortodox din Austria și aprobată de Ministerul Educației și Cercetării cu mulți ani în urmă. Această primă apariție din serie are subtitlul: „Cine este Dumnezeu”. Informațiile teoretice sunt redate sintetic și sistematic. Accentul este pus cu precădere pe latura practică, elevii fiind îndemnați prin intermediul exercițiilor să integreze cunoștințele predate și să le aplice în viața cotidiană. În prezent se lucrează la o ghid pentru profesorii care utilizează manualul. Ținând cont de acești factori și de densitatea informațiilor și a cerințelor cuprinse în acest manual, fiecare lecție ar trebui să fie personalizată în funcție de context și atent dozată, transmit realizatorii. Ei mai constată necesitatea formării continue a profesorilor de Religie. Manualul va ajunge în curând la toți elevii și profesorii din clasele a V-a și a VI-a și a obținut deja aprecieri din partea cadrelor didactice, elevilor și părinților. Apariția editorială vine în contextul creșterii numărului elevilor ortodocși din școlile austriece. Anul trecut au fost înscriși în Austria peste 15.000 de elevi la orele de Religie – Confesiunea Ortodoxă.

POLONIA: Se schimbă locul de întâlnire al tinerilor ortodocși din toată lumea: „Wrocław 2022” devine „Supraśl 2022”

Întâlnirea internațională a tinerilor din Polonia își schimbă locul de desfășurare, anunță organizatorii. După noua locație, se schimbă și numele evenimentului, care devine „Supraśl 2022”. Întâlnirea va fi găzduită de Academia Ortodoxă și Mănăstirea Bunavestire din localitate. A fost schimbată și perioada de desfășurare, aceasta prelungindu-se cu o zi față de cea comunicată inițial: acum este 18-24 iulie. Întâlnirea va explora îndemnul „Să mergeţi şi roadă să aduceţi” (Ioan 15:16) printr-o serie de ateliere, prelegeri, piese de teatru și proiecții de film, muzică și activități de socializare. Gazda va fi Motropolitul Sava al Poloniei, iar organizatorii fac parte dintr-un grup internațional de lucrători de tineret coordonat de Arhidiaconul Joseph Matusiak. Tinerii vor putea participa la slujbele Mănăstirii Supraśl. Participanții vor putea să se roage dimineața și seara împreună cu obștea mănăstirii, iar evenimentul se va încheia cu participarea tuturor la Sfânta Liturghie în data de 24 iulie. Programul include și vizite la locurile cu semnificație culturală și sacră din estul Poloniei, printre care Mănăstirea din Sf. Munte Grabarka și Pădurea Bialoweiza Forest, cea mai veche pădure medievală păstrată ca atare din Europa. Pentru înscrieri: clic aici.

 

Linkuri la știri:

Învierea Domnului a fost sărbătorită pentru prima dată la Așezământul bisericesc din München - Basilica

Sfânta Lumină a fost primită la Mormântul Domnului din Ierusalim - Basilica

 

 

 

30-04-2022


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu