Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Evenimente. Apeluri. PetitiiNr. vizualizari: 1103

Hărțuirea pe internet - cyberbullying (masă rotundă; Făgăraș, 11 iunie 2019)

Tags: hartuire online; cyberbullying; internet;

 

Librăria Fereastra Sâmbetei vă invită marți, 11 iunie 2019, ora 16.00 la masa rotundă cu tema ”Hărțuirea pe internet”, având ca invitat pe Lect. univ. dr. ing. Andrei Drăgulinescu, cercetător în inginerie electronică.

    Cu un hărțuitor ne-am întâlnit probabil cu toții în anii școlii – băiatul acela voinic, de regulă nu foarte inteligent, dar foarte conștient de puterea pumnilor, cu care îi amenință și îi terorizează pe cei mai slabi ca el. În anii din urmă, acest bătăuș și-a extins domeniul de acțiune: acum obișnuiește să pândească din spatele ecranului – și se bucură de mult mai multe rezultate...

     Hărțuirea (bullying) poate fi definită ca „acel comportament ce urmărește să producă frică, intimidare, umilire, supărare sau alte forme de vătămare unei alte persoane – fie la nivelul trupului, fie al sentimentelor, reputației sau proprietății”.

Hărțuirea online (cyberbullying) este acea formă de hărțuire în care „Internetul, telefoanele mobile sau alte dispozitive sunt folosite pentru a trimite sau posta texte sau imagini, cu scopul de a răni, umili sau sabota o persoană”.

Așadar, spre deosebire de hărțuirea „clasică”, cea virtuală se produce prin intermediul noilor tehnologii, și adesea fără ca victima să cunoască identitatea agresorului. Un studiu canadian din anul 2011 arăta că 21% dintre tinerii care au fost hărțuiți online nu au cunoscut identitatea celui care îi hărțuia. Din această pricină, ei nu puteau nici să prevină, nici să evite atacurile, ceea ce le lăsa pe victime într-o continuă stare de alertă.

O altă definiție subliniază că „fenomenul de cyberbullying constă în acte agresive pe termen lung, repetate, intenționate, realizate prin intermediul mijloacelor electronice de unul sau mai mulți indivizi, și îndreptate împotriva unei victime mai slabe”. Această definiție evidențiază trei aspecte comune atât pentru bullying, cât și pentru cyberbullying: repetiția, intenționalitatea și dezechilibrul de putere.

Dr. ing. Andrei Drăgulinescu, este lector universitar la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, Universitatea Politehnica Bucureşti. Este autorul sau traducătorul a mai multor cărți (dintre care una, plus două traduceri la Editura Agaton) și colaborator al revistei ”Familia Ortodoxă”.

Locul: Asociația Ortopraxia (Librăria Fereastra Sâmbetei - www.agaton.ro), Făgăraș, str. Tudor Vladimirescu 42 (intrarea de pe str. Pe Vale nr.10)

03-06-2019
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu