Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Sfânta Tradiţie şi ereziileNr. vizualizari: 2059

Scrisoare deschisă a unor monahi din Mitropolia Moldovei și Bucovinei către ÎPS Teofan, cu privire la Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe

Tags: sinod panortodox;
Scrisoare deschisă a unor monahi din Mitropolia Moldovei și Bucovinei către ÎPS Teofan, cu privire la Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe

 

Într­o scrisoare deschisă adresată Mitropolitului Teofan de către monahi din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, semnatarii se declară îngrijorați de marele sinod pan­ortodox ce va avea loc în luna iunie, în Creta, Sinod în care se va dezbate și un proiect de document privind "Relația Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine", scrie atitudini.com.

Printre semnatarii scrisorii se numără Mănăstirea Paltin Petru Vodă, Arhim. Hariton Negrea, Ieroschimonahul Simeon de la Mănăstirea Sihăstria, Protos. Antim, de la Mănăstirea Bistrița, Protos. Ieronim, Schitul Sfânta Teodora. Îngrijorarea semnatarilor este legată de proiectele document care vor fi discutate. Temeri similare au avut, se spune în scrisoare, și Sinodul Bisericii din Georgia, Sinodul Bisericii din Bulgaria,Sinodul Bisericii Ruse din diaspora, dar și ierarhi din Grecia, Cipru, Ucraina, Moldova și din Muntele Athos.

"Temerile noastre nu pornesc dintr­o poziție egoistă, nici din dorința de sciziune sau răzvrătire, ci din multă sinceritate și dorință de mântuire", spun semnatarii scrisorii către Mitropolitul Teofan. "Aceste neliniști ale noastre privesc proiectele document ale acestui 'mare sinod' și în primul rând 'relația Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine', în care deși la primul punct se recunoaște conștiința de sine a Bisericii Ortodoxe, la punctele 4,5,6,7 se alterează dogma celei una sfântă sobornicească și apostolească Biserică, așa cum s­a hotărât la Sfântul Sinod al­ II­lea, recunoscând celelalte etezii ca Biserici", continuă autorii scrisorii. Ei spun că "proiectele document nu numai că nu recunosc celelate biserici ca erezii și eterodocși, dar și promovează o unitate, cu aceștia, așa cum se arată la paragrafele 4, 5,6, 12 nu sunt în duhul teologic al Sfinților Părinți ai Bisericii Ortodoxe și reprezintă de fapt mesajul fundamental al proiectului document.

Niciodată Biserica Ortodoxă nu a căutat unitatea cu eretici (arieni, monofiziți,monoteiți, iconoclaști), ci dimpotrivă mădulare vii ale Ei sunt în permanentă unitate deplină între ei și cu capul Bisericii ­ Hristos cel Înviat".

Conform scrisorii, "un alt punct este articolul 22 din proiectul document în care Marele Sinod își alocă dreptul de a fi ultimul judecător competent în materie de credință uitând faptul istoric că întotdeauna pliroma bisericii care constituie conștiința dogmatică veghetoare a Bisericii este ultimul factor decizional".

Sursa: atitudini.com via activenews.ro.

 

02-06-2016
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu