Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2200

Știri interne - februarie 2016 (RO)

Tags: ;

Cu dispensă (aprobare specială), căsătoria religioasă mixtă este posibilă în Biserica Ortodoxă

În urma discuțiilor din presă referitoare la poziția Bisericii Ortodoxe Române privind căsătoriile religioase mixte, facem următoarele precizări:

Pentru a păstra unitatea de credinţă şi de viaţă spirituală în familie, tradiția canonică strictă a Bisericii Ortodoxe a formulat explicit interdicția căsătoriei credincioșilor ortodocşi cu persoane de altă confesiune creștină. Totuși, prin iconomie sau pogorământ, din rațiuni pastorale în contexte socio-culturale multiconfesionale, Biserica Ortodoxă îngăduie căsătoria credincioşilor ortodocşi cu persoane de altă confesiune creştină, după obţinerea dispensei (aprobării speciale) de la episcopul ortodox al locului, care are cea mai înaltă responsabilitate pastorală în eparhie.

În acest sens, la cea de-a doua Conferință Panortodoxă Presinodală din anul 1982, Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe au confirmat această practică a iconomiei sau dispensei, menţionând însă condiția ca pruncii care se nasc dintr-o căsătorie mixtă să fie botezați în Biserica Ortodoxă. Prin urmare, Bisericile Ortodoxe locale pot lua hotărâri în privința aplicării iconomiei după caz și din rațiuni pastorale particulare. Conform prevederilor art. 88, alin. 1, lit. w din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, numai episcopul conducător al eparhiei (chiriarhul) poate acorda dispensă bisericească pentru căsătorii mixte. În concluzie, în lumina celor menționate mai sus, episcopul locului (chiriarhul) poate să acorde (ca excepţie de la regulă) dispensă pentru căsătoria religioasă a unei persoane creştin-ortodoxe cu o persoană de altă confesiune creştină. - Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Nota redacției: recomandăm pe acest subiect (re)citirea articolului Căsătoriile mixte, provocare pastorală de actualitate, apărut în revista noastră în luna august 2015

 

Botezul NU a fost scos în afara legii de către CEDO

După cum clarifică agenția de știri Active News, mai multe site-uri au preluat de pe bloguri obscure o știre conform căreia "Esența creștinismului, botezul, a fost trecut în afara legii de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului!". "Știrea", după cum admit chiar autorii ei, își are originile pe un "site bulgăresc", "bulgarian times", care la rândul său citează "gasove.com".

În sprijinul afirmațiilor sale, autorul știrii (Gabriel Niculescu) afirmă că: "Botezul copiilor incalca articolul 16 din Conventia Europeana, coroborat cu articolul 22..". O simplă verificare a Convenției a Drepturilor Omului, arată că articolul 16 se referă la "Restricțiile activității politice a străinilor", iar articolul 22 vorbește despre "Alegerea judecătorilor CEDO". Convenția Europeană a Drepturilor Omului poate fi consultată aici. CEDO nu dă legi, ci hotărâri, iar acestea se aplică din momentul emiterii lor. În goana după trafic, niciunul din site-urile respective nu s-a împiedicat însă de verificarea informațiilor pe care le transmite, cu lacrimi de crocodil, despre "esența creștinismului".

Mai grav, "știrea" a fost preluată și de site-uri care se vor a fi  luate în serios, care în mod parșiv, se întreabă dacă "CEDO a scos botezul în afara legii". Autorii se conving că știrea este un hoax, dar tot o postează folosindu-se de alibiul dubativ "ar fi zis, ar fi hotărât". Ocazia pentru niște trafic ușor nu putea fi ratată. Cât de jos mai poate cădea presa din România? – se întreabă ziariștii Activenews.ro (sursa foto: fotografibotez.com)

 

Crucea de pe Caraiman va fi restaurată de MAPN

Guvernul a aprobat printr-un Memorandum, trecerea Crucii de pe Caraiman din domeniul public al orașului Bușteni în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale. Această măsură este necesară pentru finanțarea reabilitării monumentului din bugetul ministerului. "Monumentul Eroilor necesită lucrări de reabilitare, acestea fiind estimate de comisia de specialitate din cadrul Ministerului Culturii, la suma de 6 milioane de lei. Primăria Bușteni a transmis o scrisoare de intenție Ministerului Apărării Naționale pentru identificarea unor soluții de finanțare la nivelul instituției militare pentru restaurarea monumentului. Având în vedere importanța deosebită a monumentului și participarea în cadrul Programului Național "România 100” pentru aniversarea, la 1 decembrie 2018, a 100 de ani de la crearea statului național unitar român, a fost identificată ca soluție finanțarea lucrărilor de reabilitare de la bugetul anual aprobat MApN", precizează Guvernul, într-un comunicat.

Monumentul Eroilor de pe Masivul Caraiman a fost realizat prin grija Regelui Ferdinand și a Reginei Maria în perioada 1926-1928 de către arhitecții români Georges Cristinel și Constantin Procopiu. Monumentul reprezintă unul dintre simbolurile unității naționale, ale jertfei pentru înfăptuirea acesteia, construit în memoria militarilor căzuți în luptele primei conflagrații mondiale. Crucea de pe Caraiman este situată la altitudinea de 2.291 metri,  are o înălțime de 39,5 metri și include un soclu din ciment de 8 metri și a fost desemnată de Guinness World Records cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. (Sursa: activenews.ro, sursa foto: crucecaraiman.ro)

 

1000 de copii au primit burse din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în anul 2015

În anul 2015, cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei au fost trimise peste 35 de transporturi cu haine și alimente către zone defavorizate din România. De asemenea, 1000 de copii din România, Republica Moldova și Italia au primit burse (între ianuarie și iunie 490 copii, între septembrie și decembrie 512 de copii), după cum se menţionează în comunicatul emis de Biroul de Presă al Eparhiei, cu prilejul întrunirii Congresului și a Adunării Eparhiale, marţi 03 februarie 2016 (Roma). (Sursa, inclusiv foto: basilica.ro)

 

Programul „Masa Bucuriei” se amplifică

În Salonul Teoctist Patriarhul din cadrul Reşedinţei Patriarhale, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a primit miercuri, 10 februarie 2016, vizita unor reprezentanţi ai Carrefour România. Evenimentul a marcat extinderea la nivel naţional a programului social-filantropic Masa Bucuriei. Biroul de Presă al Patrarhiei Române precizează:

"Pornind de la o voinţă comună, aceea de a interveni pentru sprijinirea categoriilor sociale defavorizate, Patriarhia Română şi Carrefour România SA au decis să extindă Programul „Masa Bucuriei”, program care constituie astăzi o necesitate socială practică şi are o semnificaţie spirituală profundă, inspirată din Evanghelia iubirii lui Hristos pentru toţi oamenii, dar mai ales pentru cei aflaţi în dificultate. După ce parteneriatul dintre părţile menţionate mai sus s-a derulat, într-o primă fază, la nivelul Arhiepiscopiei Bucureștilor, partenerii au considerat că este posibilă și necesară extinderea acestuia la nivelul întregii țării, urmând să fie implicate toate magazinele de tip supermarket și hipermarket din rețeaua Carrefour.

Întrucât fapta bună, izvorâtă din iubire milostivă şi dezinteresată, poartă în ea o lumină spirituală şi devine o comoară a sufletului pentru veşnicie, Biserica pomeneşte totdeauna în slujbele ei pe ctitori, binefăcători şi miluitori, cultivând astfel o civilizaţie a generozităţii sau dărniciei şi având convingerea, exprimată lapidar şi înţelept de poporul român, că „dar din dar se face rai”. De aceea, în numele tuturor beneficiarilor, Patriarhia Română adresează mulţumiri conducerii celor două companii partenere, Carrefour şi Selgros, pentru deschiderea şi profesionalismul arătate în extinderea programului. Totodată, Patriarhia Română adresează mulţumiri şi tuturor ostenitorilor așezămintelor social-filantropice care contribuie la buna desfăşurare a acestui program cu o semnificaţie profund umană. " (Sursa, inclusiv foto: baslica.ro)

 

Parlamentul European dezaprobă maternitatea surogat

Parlamentul European a adoptat Raportul anual privind drepturile omului și democrația în lume în anul 2014, raportor fiind eurodeputatul român Cristian Preda (PPE). Paragraful 114 al documentului este o noutate absolută, întrucât condamnă, pentru prima dată, „practica surogației, care subminează demnitatea umană a femeii din moment ce corpul acestei și funcțiile sale reproductive sunt utilizate ca o marfă”. Parlamentul mai consideră că „pratica surogației gestaționale care implică exploatare reproductivă și folosirea corpului uman pentru câștig financiar sau de altă natură, în special în cazul femeilor vulnerabile din țările în curs de dezvoltare, trebuie să fie prohibită și examinată ca prioritate în cadrul instrumentelor internaționale de drepturile omului”. În timp ce o coaliție absolut neobișnuită de organizații pro-viață (preocupate de demnitatea și drepturile copilului și ale femeii) și feministe (concentrate pe drepturile femeii) au susținut moțiunea, aceasta constituie o lovitură grea pentru industria „medicinei reproductive” care lucrează pentru cuplurile bogate și pentru cuplurile de homosexuali care, prin nefericita înlesnire a parlamentelor unora dintre țările europene și nu doar, se joacă de-a „familia” și au deci pretenții la „a avea copii”.

În România, fenomenul surogației este în zona „gri”. Aceasta se practică, nefiind interzisă explicit, dar nu este reglementată în niciun fel, ceea ce duce la abuzuri și încălcări ale drepturilor omului. Cum anul 2016 va aduce aproape sigur, după aproape 20 de ani de încercări eșuate, o lege a reproducerii asistate, sperăm să vedem cel puțin fenomenul mamei purtătoare și pe cel conex al turismului reproductiv puse la indexul relelor și scoase în afara legii. Fidelă preocupării sale pentru valorile bioeticii creștine și drepturile autentice ale omului, PRO VITA București, membră a Uniunii Internaționale pentru Abolirea Surogației, solicită autorităților române interzicerea completă a oricărei forme de surogație, comercială sau nu. În această calitate am remis Parlamentului României documentul-suport MAMA PURTĂTOARE: PÂNTECE DE ÎNCHIRIAT – Document-suport pentru dezbateri publice. Detalii suplimentare puteți găsi pe websiteul www.mama-purtatoare.ro. (Sursa, inclusiv foto: culturavietii.ro)

24-02-2016


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu